top of page

Paardencoaching: Wat is dat nou precies?




Paardencoaching rukt op en inmiddels hebben steeds meer mensen de term paardencoaching wel eens gehoord. Maar wat is het nou eigenlijk? Wanneer ik vertel dat ik coach met behulp van paarden denken de meesten dat ik mensen coach om beter met paarden om te kunnen gaan. Eigenlijk werkt het precies andersom. Ik begeleid mensen om beter met zichzelf om te gaan en daarbij zet ik paarden in. Het paard wordt dus gebruikt als middel. Er zijn verschillende coachmethodieken die ingezet kunnen worden bij het coachen met behulp van paarden. Kijk daarom goed wat voor jou goed voelt en wat het beste bij jou past.


Het paard is een prooidier. Als prooidier moet hij kunnen vertrouwen op zijn zintuigen en instinct om te kunnen overleven. De zintuigen zijn dan ook goed ontwikkeld bij een paard. De meeste mensen weten het niet maar wanneer een paard op een paar meter afstand staat van een mens hij in staat is om de hartslag ven deze persoon te horen. Het gehoor is dus super ontwikkeld. Tevens is het paard in staat om spierspanning bij een ander dier of bij de mens aan te voelen. Het paard kan op die manier inschatten of een roofdier in de jachtmodus staat of op weg is om ergens wat te drinken. Hierdoor hoeft het paard geen energie te verspillen aan het onnodig vluchten. Binnen een kudde zijn de rangorde en de functies van ieder dier goed geregeld. Ieder weet wat er van hem of haar wordt verwacht en zo houden ze hun omgeving veilig. Als coach maken wij dankbaar gebruik van deze systemen.


Hoe kan het paard aangeven wat er speelt tijdens een paardencoachsessie?


Een paard weet echt niet wat je denkt, dat is voor ons niet mogelijk om bij een ander waar te nemen en ook niet voor een paard. Maar door bepaalde gedachten reageert ons lijf wel. Wanneer we zenuwachtig zijn veranderd onze ademhaling, ook onze spierspanning veranderd. Veel mensen grijpen wel eens naar hun nek tijdens een moeilijk examen of een lastige vergadering. Dat doen we niet voor niets. Dan zit daar spierspanning. Het paard gebruikt tijdens een sessie zijn natuurlijke gedrag. Wanneer de mens meer spierspanning laat zien vangt het paard dit op. Wanneer een paard in het wild ziek is en als gevolg daarvan spierspanning laat zien bij zijn buik kan het zo zijn dat een ander paard daar met zijn neus gaat duwen of masseren om de spierspanning af te laten nemen. Dit kan een paard ook bij een mens laten zien.

Veel bewegingen die een paard laat zien, laat hij dus niet voor niets zien. Het kan een oor zijn die een bepaalde richting op draait, een oog wat openspert, een staart die zwiept, etc. Er zijn verschillende manieren waarop een paard reageert afhankelijk van de context op dat moment. Als paardencoach hebben wij door middel van een opleiding geleerd dit gedrag objectief waar te nemen en deze terug te geven aan de coachee. Het mooie van de inzet van het paard is dat hij niet zoals wij veel nadenkt, maar leeft in het hier en nu. Een paard reageert dus direct op wat er speelt. En dat is heel waardevol in een coachsessie. Doordat het paard direct reageert kunnen we beter achterhalen wat er op dat moment speelt. Je krijgt dus direct feedback op je acties. Hoe sneller de feedback hoe sneller je tot de kern komt en gedrag dus aan kunt passen of nieuw gedrag aan kunt leren.


Dus bij paardencoaching geeft het paard aan wat ik moet veranderen?


Nee, je moet het altijd nog zelf doen. Verandering kan alleen wanneer je het zelf echt wilt en wanneer je bij jezelf blijft. Het paard vertelt je niet wat je moet doen, maar laat zien wanneer er bij jou intrinsiek iets gebeurt. Dat kan bewust maar ook onbewust zijn. Het paard maakt “onbewust” gedrag zichtbaar. Doordat het zichtbaar wordt kun je je er bewust van worden en bij bewustwording kun je gaan werken aan hetgeen jij graag wilt veranderen. De toegevoegde waarde van het paard tijdens een coaching is vooral dat het niet gaat om wat je zegt, maar wat je doet en dat is een heel groot verschil. Doordat de sessies buiten plaatsvinden kom je uit de setting van het aan tafel zitten en een gesprek voeren. Je bent actief met jezelf aan het werk en vaak praat het makkelijker omdat je niet recht tegenover je coach/behandelaar zit. Dieren hebben vaak ook een ontspannende werking op de mens. Daarnaast hebben ze geen dubbele agenda wat maakt dat ze altijd puur reageren. Wanneer iemand de woorden niet heeft om zijn verhaal te doen is het soms ook genoeg om alleen met het paard te zijn/ te werken. Intrinsiek gebeurt er dan genoeg bij iemand.


Omdat veel hulpverleners doeners zijn is paardencoaching uitermate geschikt voor deze doelgroep. Praten kunnen we allemaal, echter doordat hulpverleners moeten handelen tijdens gebeurtenissen waar een ander een stap terug doet, schakelen ze het gevoel wat meer uit. Op dat moment goed omdat er zo gehandeld kan worden, maar eenmaal thuis moeten zaken wel een plekje kunnen krijgen. Dan is het belangrijk om gevoel en emoties er ook te kunnen laten zijn. Paardencoaching is dan zeer geschikt om dat te leren.





Dus mocht je geïnteresseerd zijn in paardencoaching of wil je meer informatie neem dan gerust contact op met één van de paardencoaches die aangesloten zijn bij www.afhangen.nu

182 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page