top of page

Veteranen retreat maar dan anders

In de zomer van 2021 heeft Luc van Poelje met een team van andere veteranen en voormalig militairen en specialistische therapeuten, een retreat georganiseerd.


Negen veteranen waaronder een vrouw werden diep in de bossen van Ermelo ontvangen om deelnemer te zijn bij een retreat van 5 dagen. Allen hadden een psychologische en medische screening ondergaan, door de universiteit van Leiden. Er zou onderzoek worden gedaan.


De begeleiding bestond uit Renate, oud militair, Eva, voormalig (marine) arts bij het Korps Mariniers, Marcel, oud (SOF) marinier en professioneel coach en Jessika, Aleksandra en Luc, oud marinier en veteraan.


Na kennismakingsrondes en een losse programmering was iedereen vrij te doen wat hij of zij wilde. Als eerste was er de openingscirkel. Iedereen kwam aan bod en leerde elkaar beter kennen, vooral dieper. Al snel ontstond er later een heel ontspannen sfeer. Iedereen hielp in de keuken. Stak de open haard aan of wandelde door de tuin. Iedereen sprak met iedereen. De verbroedering bij de mariniers was conform verwachting en de Luchtmobiele Brigade en Landmacht veteranen sloten aan. Het leek wel een reünie en werd erg gezellig met een open haard en een grote tuin die doorliep het bos is.Iedereen werd stuk voor stuk opgeroepen voor een zogenaamd intentie-gesprek. Wat wilde ze uit de ervaring halen? Wat wilde ze hier achter laten? Welke mentale kwesties wilden mensen dieper zicht op? Negen deelnemers en negen verschillende intenties voor deze 5 dagen. Velen waren al in tranen bij het gesprek. Niet alles en iedereen heeft de afgelopen jaren alleen maar een leuke tijd gekend.


Wat ging er gebeuren? Wat stond er op het programma voor dag twee? Iedereen was opgelaten, een beetje gespannen stil of juist aan het woord en stress ontladend. Uiteindelijk zat iedereen in de kring want het moment was daar. Na de introductie gesprekken, de screenings en vragenlijsten, de emails en de reis hier naar toe.

Negen veteranen kwamen bijeen om 2 begeleide sessies te krijgen van de psychedelische "magic" psilocybine truffels. Dezelfde stof als in de alom bekende paddo's or magic mushrooms. Niet bepaald iets dat bepaald in de interesse sfeer lag van de meesten. Toch was het voor hen, het moment om hier uiteraard vrijwillig aan mee te doen.


Therapeutische voorbereiding op dit moment was vrij uitgebreid geweest en mentaal ben je er eigenlijk nooit klaar voor maar op een gegeven moment ben je klaar genoeg. De truffels werden verdeeld is exacte porties en iedereen was uiterst bedachtzaam en in zichzelf gekeerd. Dit was het moment waarin er geen terugweg meer was. The train has left the station.


In de VS en Canada lopen er tientallen studies en naar psychedelica zijn ruim 40.000 studies verricht. Voor de war-on-drugs werden er in Nederland holocaust overlevenden behandeld met LSD. Zelfs autistische kinderen kregen hier succesvolle behandelingen mee.

De werkzame stof psilocybine schijnt te werken tegen depressie, allerlei angsten, zoals end-of-life distress bij terminale kankerpatiënten.

Ook schijnt het in onze geschiedenis een rol te hebben gespeeld in oude vroeg Joodse en christelijke sekten. Bijna elke grote civilisatie kende het gebruik ervan om diepe inzichten te vergaren en kennis te vergroten. Tegenwoordig is de truffel legaal in Nederland en heeft het zelfs een EU voedsel veiligheidskeurmerk.


De veteranen gingen allen terug naar eigen kamer en bed. Terug onder de dekens maakten ze elk hun nest. Klaar voor een reis naar binnen. Met een blinddoek op ga je de psychedelische ervaring in. Ingeluid door een geleide meditatie en begeleid door een speciaal samengestelde muziek playlist, begon langzaam de vaak levens-veranderende reis.


Na zo'n 20 a 30 minuten voelde iedereen de werking. En die is niet zozeer visueel maar meer lichamelijk en als een soort droom. Je voelt wat je binnen-oog ervaart. Een heel universum aan mogelijkheden, meer dan menigeen kan vermoeden, begon de veelal emotionele ervaring. Zogenaamde tri-guides, of psychedelische therapeuten stonden te waken over de deelnemers. Iedereen heeft een eigen ervaring. Net als ik het leven zelf.De aankondiging van de ervaring is eerst dat je je goed voelt. Dan is er vaak een lichamelijke fysieke sensatie, een gevoel. Een open hart of een energetisch veld. Maar met de ogen dicht ben je al snel ondergedompeld in een wereld van mystiek, van kleur, van emoties en realisaties. Van vergeten herinneringen en uiteindelijk diepe introspecties waarbij perspectief veranderingen een grote rol spelen om vaste, diepe overtuigingen te kunnen loslaten in vaak emotionele processen. Die doorbraken voelen als een verlichting en verlossing maar zijn niet gratis. Ze kosten de moed om je over te kunnen geven, los te laten en je mee te laten voeren in de diepe van de ervaring.


Alle deelnemers hebben die week tweemaal een dosis truffels gehad met daartussen rust en ontspanning. Ruimte voor contemplatie, overpeinzingen, reflectie en het uitwisselen van ervaringen met anderen. Sommigen zaten alleen in de tuin om de download te verwerken. Veelal zeer emotionele realisaties die mensen meer in balans brachten en connectie met zichzelf. De sfeer was veilig om helemaal jezelf te zijn. Er was slechts ruimte voor authenticiteit, oprechtheid, empathie, openheid en alle gevoelens mochten er zijn. Elke "trip", elke diepe interne reis was uniek en had zijn eigen inzichten en kenmerken. Soms overduidelijk en praktisch en bij anderen een overtuigend gevoel. Het speelde vaak af op zielsniveau. De ervaringen waren dermate diep dat het plaatsen van de ervaring tijd kost.

De neurologe Luisa van de universiteit van Leiden leidde het onderzoek. De observational pilot study naar gebruikte de protocollen. Voor de sessies en daartussen en erna werden alle deelnemers aan vragenlijsten onderworpen om vooral kwalitatieve data te verzamelen over hun ervaringen.


Enkele resultaten waren opmerkelijk waaronder dat vrijwel geen enkele zorg die tevoren bestond, werkelijkheid werd. Niemand had een bad trip maar twee maal was er een "challenging experience". Deze werden als cruciaal beschouwd door de deelnemers zelf voor hun proces en eigen inzichten. Angsten namen de eerste twee weken na het retrat met 80% af. Die veerde daarna weer terug tot de toch nog indrukwekkende score van 29% (daling vanaf de baseline). PTSS scores waren na 4 weken met 31% gedaald. Depressie met 18% tot na 8 weken en hun algemeen welbevinden, hun kwaliteit van leven werd hoger dan het landelijk gemiddelde: een toename met 11%. Vooral de connectie met zichzelf, hun liefdes partner en met anderen, nam de "closeness" toe met 34%.

Reden genoeg voor optimisme maar ook voor meer onderzoek naar de truffel die met al het potentieel met goede begeleiding toch zijn magische werking kan hebben. It's called magic for a reason.


Mocht je naar aanleiding hiervan meer willen weten over het onderzoek of de ervaring, neem gerust contact op via de website van Luc, www.psychedelicinsights.com of stuur een bericht via de app. Een documentaire over de ervaringen van de deelnemers kom spoedig uit. Meer over het onderzoek vind je hier.143 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page