Enkele maanden geleden begeleidde ik een zorgteam in een sessie over communicatie. Een gebrek aan open communicatie op de werkvloer kan zorgen voor een gevoel van onveiligheid. ”Ik zeg het wel maar er wordt toch niet geluisterd” of “Ik zeg niet meer, het veranderd toch niks”, zijn veel gehoorde opmerkingen bij een gebrek aan open communicatie. Met als gevolg dat er steeds minder uitgesproken wordt, wat voor onveiligheid kan zorgen. Veiligheid op de werkvloer is essentieel voor een gezond team. Het is niet alleen belangrijk dat je fysiek veilig bent, maar ook dat je je mentaal en emotioneel veilig voelt. Een veilige werkomgeving bevordert je productiviteit, tevredenheid en welzijn. We doken tijdens de sessie in de communicatie met behulp van afkortingen. Afkortingen zoals, “gebruik jij ook LSD op de werkvloer?” Dit staat voor, Luisteren Samenvatten en Doorvragen. Als zorgprofessional doe je dit dagelijks met cliënten en hun dierbaren. Maar doe je het ook met je collega’s?
Nog een: “smeer NIVEA”. Ofwel: Niet Invullen Voor Een Ander. Kijk eens eerlijk naar jezelf, hoe vaak vul jij in voor de ander? Als je daar bewust van wordt, ga je merken hoe vaak en snel je dat doet!
“Denk aan ANNA!” staat voor Alles Navragen, Niets Aannemen. Een open deur? Let maar eens op hoe vaak je dingen aanneemt, zonder te verifiëren of het wel klopt! Aanschouw de geboorte van miscommunicatie! Ik hoorde de weken erna de teamleden bewust en actief de verschillende technieken inzetten. Dat leverde duidelijke vragen én antwoorden op. Een gebrek aan open communicatie, hoge werkdruk (zonder goede ondersteuning), onduidelijke verwachtingen, onopgeloste conflicten en ongelijke behandeling kunnen een gevoel van onveiligheid veroorzaken.
Voel jij je wel eens onveilig op de werkvloer? Wil je hier eens over sparren? Stuur me gerust een berichtje!
Comments