top of page

IJskoud bad of zee van rust? Ervaar kou met compassie

Veel mensen zijn bang voor kou. Kou kost energie. Het maakt je ziek en laat je bevriezen. Het roept zelfs een associatie op met de dood. Als (oud-)militairen weten we beter. Kou brengt mentale wilskracht naar boven. En het is lang niet zo ziekmakend of dodelijk als de gemiddelde burger denkt. Maar toch vinden we kou niet fijn. Terwijl het ons juist een les kan leren.


Die les leerde Wim Hof al veel mensen. Bijvoorbeeld Beau van Erven Dorens, die zich in december 2021 liet onderdompelen in een ijsbad tijdens zijn talkshow Beau. Voor hem was het een bewuste confrontatie met zijn angst voor kou. Voor veel meer mensen is deze confrontatie meer onbewust. Dat komt doordat we ideeën hebben over kou die we niet prettig vinden. Stel je even voor: hoe verwacht jij te reageren op de intense kou van een ijsbad? Grote kans dat het liever aan je voorbij laat gaan.


Oefenen in ijskoud smeltwater


Toch levert omgaan met kou iedereen wat op. Geloof het of niet: mensen die zich overgeven aan de kou ervaren vaak een groot gevoel van kalmte. Bijvoorbeeld de internationale groep deelnemers die meegingen op een expeditie in Polen. Een week lang oefenden ze in ijskoud smeltwater met hun ademhaling. Ze voelden hoe hun angsten opkwamen, hoe ze hiermee omgingen en wat ze ermee ontweken of juist bereikten. En ervaarden daarna hoe hun ademhaling hielp om het lichaam tot rust te brengen in deze angstige situatie.Effect van ademhaling


In het omgaan met kou is ademhaling een sleutelwoord. Je ademhaling beïnvloedt je gedachten en je lichaam. Je kunt leren om hem in te zetten om angsten te overwinnen. Het helpt je om de kou te ervaren en laat je erin te slagen om je over je nare gevoelens heen te zetten. De deelnemers van de expeditie naar Polen overwonnen niet alleen hun angst, maar ontdekten nog veel meer moois over zichzelf. Enkel door in het koude bad te stappen en hun ademhaling te controleren.


Iedereen kan het


Jij kunt dit ook. Waarschijnlijk heb je weinig zin om in een koud bad te stappen, maar je kunt het wel. Iedereen kan het. En het bijzondere is dat er voor iedereen een andere les in zit. Voor ons (oud-)militairen zit die les vooral in hóe we het bad instappen. We hebben geleerd om gewoon door te bijten. Hup, het water in en niet zeuren. Maar het kan ook anders. Vanuit een rustigere staat van zijn. Met minder inspanning en meer ontspanning. Met volle overgave.


Kou als vriend


In beide gevallen ga je de kou zien als vriend. Het is een drilboor die door je angsten heengaat. Door je boosheid. Of door de afweerlagen die je door de jaren heen hebt opgebouwd. Maar als je daar eenmaal doorheen bent, wordt het ijskoude bad een zee van rust. Je kijkt naar jezelf en je angsten met meer compassie. Je bent mentaal nog net zo sterk, maar geeft jezelf de kans om te helen. Want dat is wat het stappen in een ijsbad teweegbrengt.


Superkrachtig. Supereffectief.


Wil je meer info? Check www.wimhofmethod.com of de samenwerking tussen www.airacademy.online en www.calmcode.nl.

25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page