top of page

Blauw uit blik

In deze blog vertel ik over mijn ervaringen tijdens de coachsessies die bij mij in het bijzijn van paarden plaatsvinden. Hierbij vertel ik niet alleen over het waardevolle toevoeging van de paarden, maar geef ik ook een inkijkje hoe ik mij als professional coach bewust ben van mijn eigen mechanismes. Je zal dit herkennen doordat ik refereer aan mijn eigen agenda wat ik tussen haakjes weergeef - Mariette Kortekaas


Personeelszaken neemt contact met mij op, of ik nog plek heb voor een nieuwe coachee. "Natuurlijk!" zeg ik en kort daarna is de afspraak gemaakt.


Je communiceert over de WhatsApp, kort en zakelijk (eigen agenda: dit herken ik)


Ik zie je het erf op komen lopen, forse stappen en je blik strak naar voren. Ik loop je tegemoet en geef je een hand. Ik krijg een stevige hand terug en ik moet zelfs een beetje omhoog kijken, ik ben klein en jij bent groot (eigen agenda : Ik kan mij voorstellen dat mensen van jou voorkomen onder de indruk zijn).


Het afstemmen is eigenlijk al begonnen. Ik heet je van harte welkom op de boerderij, jij vraagt mij wat ik doe bij de politie. (eigen agenda: dit zou ik vroeger geen afstemmen noemen maar hiërarchiebepaling).


Ik ben daar aangewend en ik kan het mij eigenlijk ook heel goed voorstellen. Ik sta daar in mijn oude kloffie, pet op en ik ruik ook nog eens naar de paarden! Ik bedenk mij dat jou coachvraag die feitelijk heel kwetsbaar is, hier alles mee te maken heeft. Tegelijkertijd weet ik dat de paarden jou hiermee gaan helpen, Personeelszaken heeft dit goed gezien !


We gaan naar de paarden. Je geeft aan dat jij niet bang bent voor paarden, maar het wel heel machtige dieren te vinden. Er staan drie paarden in de paddock vrolijk rond te kijken in afwachting op wat komen gaat. Op mijn uitnodiging ga je kennis maken met de paarden en je kiest uiteindelijk het Friese paard uit...of koos dit paard jou uit? Ik laat het gaan en ik neem wat meer afstand maar blijf in de buurt.


Er volgt stilte....en nog meer stilte......ik hoef niets te zeggen....want hier gebeurt het al.


Even wat achtergrondinformatie over het Friese paard; dit is een groot imposant paard, erg sensitief en komt graag in je persoonlijke ruimte. Ik coach dus ervaringsgericht met paarden, woorden zijn vaak niet nodig, zo ook in deze sessie. In deze situatie nam het paard het volledig en vrij snel helemaal van mij over. We waren nog maar net begonnen, je kan je voorstellen dat in de ontmoeting met mij en de coachee (afstemming) en de ontmoeting van de coachee en het paard (contact) er veel is gebeurd.


De coachee heeft in alle oordeelloosheid mogen ervaren wat zijn gedragspatronen zijn, waar deze vandaan komen, of deze nog helpend zijn om vervolgens met de opgedane inzichten in alle emotionele veiligheid mogen experimenteren met nieuw gedrag samen met het machtige Friese paard!


(eigen agenda: wat heb ik weer veel geleerd van de paarden en waar ik zelf nog mee aan de bak mag!)


Coachee en paarden, bedankt!!


Mariette Kortekaas
166 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page