Waar komt de naam Afhangen vandaan?
15 juli 2021 
4 min. leestijd

Waar komt de naam Afhangen vandaan?

Tijdens een mars met complete bepakking lopen militairen volgens een vast schema. Het is zwaar om met wapen, munitie, radio en alle andere spullen op je rug lange afstanden te lopen. Daarom wordt vaak na een uur marsen een korte pauze ingelast om wat te eten en te drinken en de schouders te ontlasten van die zware rugzak. Als het tijd voor pauze is, wordt er “afhangen!” geroepen. Vervolgens wordt er een tijdindicatie van bijvoorbeeld “tien minuten!” gegeven. Die pauze is hard nodig om bepakt lange afstanden te kunnen overbruggen. Je overbrugt zo’n afstand in etappes.

Niet alleen bij defensie is afhangen een bekend begrip. Bij de politie wordt met afhangen het afdoen van de koppel bedoeld en bij de brandweer het afdoen van de zware uitrusting. Met afhangen wordt bedoeld dat het tijd is voor pauze, omdat iedereen begrijpt dat die pauze hard nodig is om het zware werk voor langere tijd te kunnen blijven doen. Zonder regelmatig even af te hangen, zouden militairen, politie- en brandweermensen snel uitgeput of geblesseerd raken en kan het werk niet worden gedaan.

De metafoor Afhangen

Het werken in een hoog-risico beroep vraagt veel van een mens. Niet alleen fysiek is het zwaar werk, maar ook mentaal en emotioneel wordt er veel van de professionals gevraagd. Hoewel het tijdens een actie, aanhouding, inzet of gevecht verstandig is de eigen emoties en gevoelens op de achtergrond te zetten om te kunnen blijven handelen, is het belangrijk juist die emoties toe te laten als de actie voorbij is. Om dit intense werk voor langere tijd te kunnen blijven doen, zal de professional dus regelmatig zijn rol moeten afhangen om volledig mens te zijn, met alle emoties en gevoelens die daarbij horen. 

De rugzak moet af, maar ook het uniform en alle mentale en emotionele aspecten die daaraan gekoppeld zijn, moeten regelmatig afgehangen worden om (letterlijk) tot jezelf te kunnen komen. Doe je dit niet, dan stapelen de gevoelens, de emoties en trauma’s zich op tot een niveau waarop de professional gedwongen wordt af te hangen – mogelijk via een burn-out, blessure, ziekte of PTSS. Met regelmatig afhangen voorkom je dit en blijft de professional in staat het werk voor langere tijd te kunnen blijven doen.


De noodzaak van externe coaching

Helaas is het bij defensie, politie, brandweer en andere hoog-risico beroepen niet altijd gewoon om tijdig af te hangen. De cultuur binnen de organisaties, maar ook de werkdruk of de duur van sommige operaties kan het noodzakelijke ruimte bieden aan emoties en gevoelens belemmeren. Ook is er vaak nog veel schroom en schaamte om emoties te tonen of hulp te vragen. Er is angst om zwak gevonden of niet begrepen te worden of het idee leeft dat de carrière eronder zal lijden als emoties getoond worden of hulp gevraagd wordt. 

Een externe coach van Afhangen kan in zulke situaties uitkomst bieden. De coaches van Afhangen kennen de hoog-risico organisaties goed, maar zijn er geen onderdeel meer van. Ze hebben er in het verleden onderdeel van uitgemaakt. Zij kennen het klappen van de zweep én snappen de noodzaak van het tijdig afhangen. Ze hebben zelf helemaal afgehangen en er hun werk van gemaakt. De coaches werken zelfstandig, op eigen locaties en bieden de hoog-risico professionals een veilige en vertrouwde omgeving om af te hangen.


Afhangen is een aanvulling, geen vervanging

Afhangen richt zich op iedereen die affiniteit heeft met de hoog-risico sector - veteranen, militairen, politie- en brandweermensen, handhavers, zorgmedewerkers en iedereen die werkt of gewerkt heeft in een hoog-risico omgeving. Bij Afhangen hebben we een groot en divers aanbod van diverse coaches die zelf werkzaam zijn geweest in een hoog-risico beroep: paardencoaches, wandelcoaches, mental coaches, vitaliteitscoaches, doorbraakcoaches, spirituele coaches, leiderschapscoaches en nog veel meer. 

Hiermee willen we de drempel om hulp te vragen verlagen, die hulp aanbieden die het beste bij de hulpvraag past en de veiligheid creëren om tijdig af te hangen. De coaches spreken dezelfde taal, kennen de cultuur en brengen met hun eigen levens- en coachervaring iets unieks mee De externe coaches zijn hiermee geen vervanging, maar een waardevolle aanvulling op het huidige hulpaanbod.


Over de schrijver
Michiel is mede-oprichter van het platform Afhangen, is zelfstandig doorbraakcoach, schrijver, spreker, veteraan, oud-marinier en bovendien partner van Linda, vader van Lisa en bonusvader van Nils en Twan. Michiel heeft een unieke coachmethodiek ontwikkeld waarmee je in korte tijd weer de weg terug naar jezelf vindt en vanuit wie je werkelijk bent de stappen in je leven kan zetten. In zijn boek ‘De Doorbraak’ lees je over Michiel zijn levensreis én deze unieke coachmethodiek.
Reactie plaatsen