Loopt jouw batterij langzaam leeg?
09 september 2021 
in Zorg
1 min. leestijd

Loopt jouw batterij langzaam leeg?

Als een computer of laptop uitstaat, worden de BIOS instellingen, zoals bijvoorbeeld de datum en tijd, maar ook de instellingen die noodzakelijk zijn voor het goed functioneren van je computer onthouden, doordat er een zogenaamde CMOS BIOS knoopcelbatterij in je computer zit.

Er is niet veel energie nodig om de BIOS gegevens te bewaren. Toch is de kans groot dat de CMOS batterij na een aantal jaren leeg is. Je computer of laptop zal nog wel functioneren, maar de door jou gewijzigde instellingen worden niet meer onthouden. Je computer kan er langzamer door worden en je zult merken dat de tijd en datum niet meer kloppen wanneer je hem opstart.

Zo werkt dat ook bij mensen. Een tijdelijke energiedip door drukte op het werk of stress in een relatie kunnen we meestal wel opvangen. We laden onze batterij weer op tijdens het weekend, vakantie of door een goed gesprek met je partner. Wanneer de periode van stress, angst, boosheid, onmacht of frustratie echter te lang duurt, redden we het niet meer met een kort moment van rust of afleiding. Tijdens het weekend tank je wel bij, maar die energie is maandagmiddag al weer grotendeels verdwenen. Dat komt omdat, naast onze hoofdbatterij, ook de backup is aangesproken. Het vergt veel meer tijd en vaak een verruiming van het eigen gedrag om die basisenergie weer voldoende aan te vullen.

De hectiek in onze maatschappij en de druk die we elkaar opleggen, zorgt ervoor dat bij veel mensen hun knoopcelbatterij wordt aangesproken. Onze snelheid van leven en werken tast onze basisenergie aan, met als gevolg dat we bijvoorbeeld langzamer worden in ons denken en handelen en we onze gedachten niet meer op een rijtje kunnen krijgen.

Dit zien we bij steeds meer beroepsgroepen gebeuren. We komen massaal in ademnood door de verstikkende regels en eisen. Het draait steeds meer om cognitieve controle en het behalen van targets, terwijl creativiteit en psychofysiek ervaren steeds meer naar de achtergrond worden gedrukt.

We hebben dit verschijnsel voor een groot deel in eigen hand. Ieder van ons kan de hectiek beïnvloeden; wij vormen immers samen het systeem. Laten we allemaal eens kritisch kijken naar het tempo waarin we leven, meer ruimte pakken om te denken, te voelen, te experimenteren, te verbinden en andere keuzes te maken om terug te kunnen schakelen in onze snelheid van leven.

Jürgen van Gorkum - Coach Afhangen 

Over de schrijver
Aangesloten coaches bij Afhangen.com delen hun persoonlijke verhaal en expertise in blogs. Door onder het artikel op de naam van de coach te klikken vind je verdere informatie over de auteur.
Reactie plaatsen