Iets krachtigers dan liefde is er niet
08 oktober 2021 
4 min. leestijd

Iets krachtigers dan liefde is er niet

Zo zat ik in Rotterdam tegenover Twan van Tilburg. Te praten en brainstormen over mijn eerste ideeën die ik voor Kernwerken had.

Met volledige aandacht zat hij naar mijn gekakel te luisteren. Ken je dat? Dat je in een gesprek van links naar rechts gaat in je verhaal? Omdat er zoveel raakvlakken zijn?

Raakvlakken op het gebied van coachen, van normen en waarden, van ervaringen en het omgaan met mensen.

Twan vroeg me om aan te sluiten bij Afhangen.nu was het toen nog. Initiatieven die een onvoorwaardelijk karakter hebben, steun ik met liefde!

Om meer bekendheid te genereren, werd me gevraagd blogs te schrijven. Voor mensen die werken in hoog-risco beroepen.

Iets krachtigers dan liefde is er niet - Jurjen Groen

En dat vind ik wel een spannende. Want ik heb geen ervaring bij politie, ambulance, brandweer of defensie. Ik heb een paar jaar gewerkt bij Jeugdzorg wat destijds tijdens en vlak na mijn Cios-opleiding nog onder Justitie viel. Bijzonder om hier te vermelden, is dat ik na zo'n twintig jaar wilde weten hoe ik het zou doen met opgedane kennis en ervaring. Met dit idee kreeg ik een 0-uren contract bij een grote zorginstelling. Wat een deceptie... NIKS veranderd in de Jeugdzorg-cultuur! Het woord 'zorg' zou m.i. niet eens gebruikt mogen worden. Een op geld gericht systeem met een beleid waarin veel mensen met hun hart zorg willen verlenen aan kinderen die sterk verwaarloosd zijn of nog erger.

Niet zo gek dat de werkdruk daar als enorm wordt ervaren en velen uitvallen of noodgedwongen een baan kiezen in een andere sector.

Het is dus maar hoe je naar een 'hoog-risco beroep' bekijkt.

De meeste ervaring die ik in mijn werkende leven heb opgedaan, ligt in het coachen van (top)sporters.

Ook hier is perspectief een variabele. Het is maar wat je onder topsport verstaat.

Ik vind bijvoorbeeld een vader of moeder die in de zorg werkt, kinderen op te voeden heeft en sociaal contact wil onderhouden, etc. ook topsport.

Of de veteraan, die zijn of haar uiterste best doet in de burgerwereld te aarden en soms met de nek wordt aangekeken omdat hij/zij zo rechtlijnig is en rechtstreeks communiceert. En daarmee als bot wordt bestempeld. Persoonlijke ontwikkeling is topsport.

Zowel met Ninus als met Kernwerken ben ik er op gericht om begrip te kweken. Meer inzicht in jezelf, je eigen stukken en daarmee het effect op anderen.

En begrip tussen de huidige werknemers, werkgevers en leidinggevenden ten opzichte van de komende generaties. Jonge gasten die in een totaal andere wereld opgroeien dan alle generaties hiervoor. Het is zo makkelijk om met verwijten te strooien in plaats van te onderzoeken wat onderliggende ervaringen en patronen zijn.

Sinds eind jaren negentig beoefen ik Aikido. De filosofie zit inmiddels in mijn dna. Het gaat bijvoorbeeld over elkaar inschakelen, want elkaar uitschakelen is niet zo moeilijk.

Iets krachtigers dan liefde is er niet - Jurjen Groen

Kijk om je heen, dat gebeurt overal en altijd. Het gaat ook over zorgen voor jezelf en anderen sterker maken. Over opzij stappen en over zacht blijven zonder je stevigheid te verliezen. Over houding, positie, leiding geven en volgen. Allesomvattend gaat het over liefde.

Iets krachtigers dan liefde is er niet.

Jurjen Groen - Coach Afhangen

Over de schrijver
Aangesloten coaches bij Afhangen.com delen hun persoonlijke verhaal en expertise in blogs. Door onder het artikel op de naam van de coach te klikken vind je verdere informatie over de auteur.
Reactie plaatsen