Wat is eenzaamheid?
08 oktober 2021 
4 min. leestijd

Wat is eenzaamheid?

Ik zal me eerst eens voorstellen, ik ben Patrick Böhmermann, 34 jaar gediend bij het Korps Mariniers, en nu (life) coach in Almere.

Ikzelf ben toen ik met FLO ging, gaan leren eerst studie lifecoach, NLP, Cognitieve gedragstherapie  en daarna sociale psychologie. Ik kreeg hierdoor een heleboel vaardigheden in coaching aan – en bijgeleerd. Nu bezig met een training Motiverende gespreksvoering, Oplossing ( progressief ) gerichte gesprek voeringen en Accepteren en committeren ofwel ACT zoals het hele pakket heet. Ik moet eerlijk toegeven dat ik het ACT en provocatief coachen bij mij vind passen. De vrijheid als coach jezelf blootgeven en vooral de humor die in dit soort coaching zit.  Ook ben ik  vrijwilliger geworden bij Humanitas Almere, waarbij ik projectmedewerker ben geworden, hierbij coach ik vrijwilligers van Goed Ontmoet. en bij het thema Goed Ontmoet en Meer Contact  ( beide eenzaamheid projecten ) gaan werken. Een mooi project voor eenzame Almeerders.

Ondertussen veel geleerd over eenzaamheid, en het herkennen van eenzaamheid. Door middel van het mogen volgen van trainingen, veel Webinars o.a. van Jeannette Rijks, Hanan Nhass en anderen. 

Ook mijn eigen coachpraktijk opgezet LifeCoach036 waarbij ik cliënten coach met allerlei psychische problemen. Van PTSS tot verslaving, van Jeugd met psychische klachten en/of met moeilijke puberteit problemen. Training gedaan van MHFA of wel Menthal Health First Aid ( first responder ) waarbij ik kan en mag reageren op  en naar mensen met psychische nood.

Maar ik wil het nu even hebben over eenzaamheid

Vaak als we een gesprek beginnen vragen we, hoi hoe gaat het met jou?

Maar op hoe het echt met je gaat wordt vaak niet echt op doorgevraagd. Bijvoorbeeld: Mooi dat het goed met je gaat, maar hoe gaat het nu echt met je. Daarmee gaan we het brein van de coachee echt aan het werk zetten. Vaak zal men dan antwoorden gaat best goed, maar het kan beter. Voel me eigenlijk best eenzaam af en toe ( Zo makkelijk is het niet om bij je zelf eenzaamheid te herkennen en het te erkennen. Hiervoor is best een dosis moed voor nodig ).  Eenzaam? Hoe zo eenzaam,  je bent altijd bezig en druk. leg het eens uit hoe je je dan eenzaam voelt? 

Veel van mijn coachees hebben PTSS, ontstaan door hun werk ( hoogrisicoberoep ) of door een traumatische gebeurtenis zoals huislijkgeweld of een andere psychische stoornis waarin bij een coachee van alles gebeurt is. Veelal gaan stoornissen gepaard met eenzaamheid. Maar wat is dan "eenzaamheid", is dat een ziekte die wel weer overgaat. Nee eenzaamheid is geen ziekte, eenzaamheid is een gevoel net als honger en dorst, sommige zeggen het is een emotie en die kan je uitschakelen. Ja een emotie kan je tijdelijk parkeren maar een gevoel blijft sluimeren, die zet je niet zomaar even uit. 

Maar wat is nu eenzaamheid

Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Eenzaamheid gaat gepaard met kenmerken als negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten. En eenzaamheid is vooral een probleem voor mensen die het sterk of langdurig voelen. dan kan er een negatieve spiraal ontstaan.

En laten we ook meteen even melden dat eenzaam niet hetzelfde is alleen zijn, het kan wel samen vallen. Wanneer iemand geen of nauwelijks sociale contacten heeft, spreken we van een sociaal isolement.

3 Soorten eenzaamheid.

Sociale eenzaamheid:

 • Amper of geen vrienden;
 • Weinig afspraken maken en contacten met anderen;
 • Tegen je zin veel alleen zijn en doen;
 • Er niet bij horen / er niet toe doen.

Emotionele eenzaamheid:

 • Geen of een onbevredigende relatie/vriendschap;
 • Bij niemand je hart kunnen luchten;
 • Ondanks een sterk verlangen toch single/zonder vertrouwelijke gesprekspartner te zijn;
 • Niet gezien worden/ geen hartverbinding.

Existentiële eenzaamheid:

 • Iets missen maar niet weten wat;
 • Jezelf afvragen: waarom besta ik, wie ziet mij, wat maakt mij "mij";
 • Een leegte, een gemis, een onrust ervaren en daarvoor afleiding zoeken of vluchten;
 • Het gevoel dat je in een vacuüm zit, in een andere realiteit of bubbel;
 • Een chronisch gevoel van verveling/leegte.

Nu voelt iedereen zich wel eens eenzaam maar de meeste kunnen dit handelen en zich weer bij elkaar schrapen en weer doorgaan op de slagroeier zoals we binnen de marine dat noemen. 

Eenzaamheid is een sloper, ernstige eenzaamheid kan de dood tot gevolg hebben. Vaak sluipt het er langzaam in, veel psychische klachten waaronder PTSS, depressie schuilt eenzaamheid. Je voelt je vaak alleen, niet begrepen en gaat al gauw denken ach wat doet het er allemaal toe en wat doe ik er nog toe. Ik kan je nu al zeggen dat jij er toe doet, jij bent het zeker waard om weer fijn en fris in het leven te gaan staan. En helaas gaat dat niet met een simpele vingerknip. 

De cijfers liegen er niet om in 2020 voelde 47% van de volwassen bevolking ( 18 jaar en ouder ) eenzaam. Dat is bijna de helft van de bevolking. En hiervan zegt 36% zich eenzaam te voelen en 11% ernstig eenzaam.

Mocht je je herkennen in het bovenstaande over eenzaamheid of andere problemen waarbij je gecoacht wilt worden, neem dan gerust contact met me op lifecoach036@gmail.com of stuur een app naar 06-39793619

Te lang doorlopen met en in eenzaamheid komt jouzelf niet ten goede.

Patrick Böhmermann - Coach Afhangen

Over de schrijver
Aangesloten coaches bij Afhangen.com delen hun persoonlijke verhaal en expertise in blogs. Door onder het artikel op de naam van de coach te klikken vind je verdere informatie over de auteur.
Reactie plaatsen