Ademhaling geen trucje maar een vaardigheid
08 oktober 2021 
4 min. leestijd

Ademhaling geen trucje maar een vaardigheid

Er is steeds meer belangstelling voor ademhaling en de manier waarop dit de kwaliteit van ons leven en functioneren kan beïnvloeden. 

Voor mensen in een hoog risicoberoep kan ademhaling een enorm krachtig middel zijn om je functioneren te beïnvloeden, goed voor jezelf te zorgen en bewustzijn te creëren over de staat waarin je verkeert.

Als je hier actief naar op zoek gaat kom je al snel bij allerlei technieken uit die je onder diverse omstandigheden kunnen helpen. Niet alleen om te ontspannen maar juist ook om meer focus of energie te krijgen.

Tijdens een opleiding die ik recent volgde kwam de volgende quote voorbij:

Breathing is very well known, less understood.

Onze ademhaling is er gewoon. Het verloopt eigenlijk altijd onbewust. Maar begrijpen we ook wat er gebeurt, wat de invloed op ons zenuwstelsel is en onze staat in algemene zin. Dat is vaak niet het geval. Uiteraard kun je met een techniek als ‘boxbreathing’ of ‘tactical breathing’ iets veranderen in de staat waarin je verkeert. Maar het is en blijft dan een trucje en als de druk op de ketel komt is de vraag of je het dan nog kan toepassen. 

Om dat te bereiken is het nodig om bewuste ademhaling een dagelijkse plek in je leven te geven. In je training, opleiding, operationele inzet en ga zo maar door. Iets wat je iedere dag bewust toepast, waarvan je weet hoe het werkt (in plaats van dat het werkt) wordt een vaardigheid. En een vaardigheid benut je automatisch als je die nodig hebt. 

Vergelijk het met krachttraining. Je doet dit echt niet omdat je iedere dag 100 kg moet tillen of op een andere manier een grote krachtsinspanning moet leveren. Je doet het om voorbereid te zijn op het moment dat je het nodig hebt. En zo zou het met de inzet van ademhaling eigenlijk ook moeten zijn

Ademhaling is de afstandsbediening van ons zenuwstelsel

De eerste reden om bewuster met ademhaling bezig te zijn is het feit dat ademhaling de afstandsbediening is van ons zenuwstelsel. 

Ons zenuwstelsel zorgt ervoor dat wij in een bepaalde staat verkeren, de ademhaling past zich hierop aan. Hoe dat precies werkt is teveel voor deze blog, daar kom ik later zeker nog op terug.

Een voorbeeld:

Ons zenuwstelsel kan ervoor zorgen dat wij in een alerte staat verkeren. Onze ademhaling zag zich daar onbewust op aanpassen. De ademhaling zal door de mond gaan, hoog in het lichaam gaan zitten en de focus komt op uitademen te liggen. Op zich niets mis mee als de staat alert past bij de actie die je wil ondernemen. 

Als je in deze staat verkeert op het moment dat je rust wil nemen of zelfs wil slapen dan past dat uiteraard niet. Dan kan de kracht van bewust ademen je helpen wel in deze staat te komen. Door je uitademing te verlengen en geleidelijk aan terug te schakelen naar neus in/neus uit zal er een staat van rust ontstaan. En die past dan ook bij de gewenste actie op dat moment.

Kortweg, breath for the state you want.

Ademhaling is de thermometer van ons zenuwstelsel

Als we heel bewust kunnen focussen op onze ademhaling geeft deze dus ook informatie over de staat waarin we verkeren. Ademen we door onze mond of door onze neus. Zit onze adem hoog of laag. Hebben we een verticale adembeweging of juist een horizontale adembeweging. Het zegt allemaal iets over de staat waarin we verkeren. We kunnen meten hoe het met ons gaat en als we dat weten kunnen we met behulp van ademhaling daar aanpassingen in doen.

Wat kun je met ademhaling in een hoogrisicoberoep

Binnen hoogrisicoberoepen kan kennis en vaardigheid op het gebied van ademhaling een grote meerwaarde hebben bij/tijdens:

  • Fysieke- en vaardigheidstrainingen,
  • Presteren en besluiten onder druk,
  • Herstel tijdens en na inzet,
  • Zelfzorg.

Nu kun je natuurlijk een aantal technieken (trucjes) aanleren en die gaan zeker werken. Beter is om de principes te kennen van de werking van ademhaling, ons zenuwstelsel en de ingrediënten die iedereen tot zijn beschikking heeft om deze te beïnvloeden. Dan kun je bewust manieren zoeken en vinden die bij jou passen. 

Als je die gevonden hebt wordt dagelijks toepassen een stuk eenvoudiger en kun je echt stellen dat bewust ademen een vaardigheid wordt. En daarmee help je jezelf om goed (te blijven) functioneren in jouw beroep.

Wil jij van ademhaling een bewuste vaardigheid maken?

Merk jij dat je geregeld in een staat verkeert die niet past bij de actie die je wil inzetten. Ben je alert als je wil slapen, ben je moe als je moet presteren, slaap je slecht in het algemeen. Of wil je juist beter presteren met minder energie, betere besluiten nemen onder hoge druk of je stress in het algemeen beter kunnen reguleren. 

Dan is meer kennis en inzicht in ademhaling iets voor jou. Ademhaling is het enige middel waarmee je direct invloed uit kunt oefenen op je brein en zenuwstelsel en waarmee je snel verbetering kunt realiseren op (o.a.) bovenstaande vlakken.

Wil jij ook meer invloed op je zenuwstelsel met behulp van ademhaling?

Samengevat:

  • Er is een specifieke ademhaling die past bij de staat waarin je verkeert.
  • Als die staat past bij de actie die je wil uitvoeren is dat prima. 
  • Als die staat niet past bij de actie die je wil uitvoeren is ademhaling het middel om deze staat te veranderen en aan te laten sluiten bij de gewenste actie.
  • Wil je hier meer over weten of wil je hiermee concreet aan de slag laat het mij dan gerust weten!

Paul Weyling van Mentaalbewust - Coach Afhangen

Over de schrijver
Aangesloten coaches bij Afhangen.com delen hun persoonlijke verhaal en expertise in blogs. Door onder het artikel op de naam van de coach te klikken vind je verdere informatie over de auteur.
Reactie plaatsen